Van Aert legt uit waarom hij niet meesprint in eerste Tourweek (en wanneer hij wél wil pieken)

Sportnieuws
donderdag, 04 juli 2024 om 9:46
wout van aert
Op dag één van de Tour de France wist Wout van Aert namens Visma | Lease a Bike de pelotonssprint naar zich toe te trekken, weliswaar achter dsm-firmenich PostNL-duo Frank van den Broek en Romain Bardet. De daaropvolgende dagen zagen we dan echter weer iets minder van de veelzijdige Vlaming, als gevolg van verschillende zaken...
In de tweede rit, die van Cesenatico naar Bologna, deed de sterkhouder uit Herentals 'gewoon' zijn ding (ondanks een valpartij) als helper van dienst, waarna men op dag drie van La Grande Boucle wachtte op een nieuwe spurtexplosie van Van Aert. Die bleef uit, daar hij werd opgehouden door een crash in de finale. Toen, na die niet van de grond gekomen spurt in Turijn, vertelde Van Aert dat hij dan maar hoopte op een sterke Galibier-dag.
Die sterke Galibier-dag, die kwam niet. Van Aert moest bergop al relatief vroeg passen en kon niet echt zijn steentje bijdragen. En dat terwijl de Belg juist wél verwachtte dat hij er goed doorheen zou komen. 'Normaal is dat wel iets dat me ligt. Wat mijn rol wordt, zal nog bepaald moeten worden', vertelde hij in Turijn nog.

Van Aert richt zich vooral op de weekend-etappes

En dus was het maar de vraag of Van Aert zich op dag vijf - de etappe ging van Saint-Jean-de-Maurienne naar Saint-Vulbas - in het sprintersgeweld ging mengen. 'Op de Galibier moest ik vroeg lossen. Dat was niet per se een keuze. Ik was aan het afzien', blikte hij tegenover onder meer In de Leiderstrui vooruit. 'Ik ben het niet echt gewoon om af te zien in de bergen. Daarom wil ik eerst even afwachten of het goede gevoel terugkeert, vooraleer ik nadenk over al dan niet mee sprinten.'
'Voor mij zijn vooral vrijdag tot en met zondag héél belangrijke dagen. In de Tour moet je ook keuzes durven maken', benadrukte Van Aert ook nog, doelend op de tijdrit van vrijdag, de heuvelrit van zaterdag en de gravelrit van zondag. En zo geschiedde uiteindelijk ook: Van Aert mengde zich andermaal niet in de sprint, welke uiteindelijk werd gewonnen door Mark Cavendish, voor wie hij een mooi woordje over had. 'Ik had het altijd voor mogelijk gehouden dat het Mark zou lukken. De sprintetappes in de Tour kennen tegenwoordig een rustige aanloop, gevolgd door een snelle finale. Dat heeft hij nog steeds in de benen', zei hij na afloop.

Indeleiderstrui.nl

Net binnen

Populair nieuws

F1Maximaal.nl

Laatste reacties