Update | UEFA bevestigt schorsing Demiral na aanhoudende commotie rond wolvengroet

Sportnieuws
vrijdag, 05 juli 2024 om 12:50
copyright proshots 25668336
Diverse Duitse media, waaronder BILD, weten te melden dat de UEFA een schorsing van twee duels heeft opgelegd aan de Turkse voetballer Merih Demiral. Daardoor zal de verdediger zaterdag het kwartfinaleduel met Oranje op het EK 2024 moeten missen. Een flinke aderlating voor de Turken die het ook al moeten doen zonder de geschorste Orkun Kökcü en Ismail Yuksek.
Demiral scoorde afgelopen dinsdag allebei de doelpunten voor Turkije in de met 2-1 gewonnen achtste finale tegen Oostenrijk. Nadat de verdediger van Al Ahli de 2-0 had gescoord vierde hij het doelpunt op een manier die hem duur komt te staan. Demiral bracht de wolvengroet, een symbool van de ultranationalistische en extreemrechtse Turkse groepering Grijze Wolven. De UEFA startte direct een onderzoek en besloot Demiral een schorsing van twee duels op te leggen.
In Duitsland, maar ook in andere landen, werd er met afgrijzen gereageerd op de vreugdeuiting van Demiral. De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser was woedend. 'De symbolen van Turkse rechts-extremisten horen niet thuis in onze stadions. Het EK gebruiken als platform voor racisme is volstrekt onaanvaardbaar', klinkt het uit de mond van Faeser.

Turkse regering ziet het anders

In Turkije wordt er verontwaardigd gereageerd op de uitlatingen van onder meer minister Fraeser. Zij stellen juist dat Duitsland verkeerd bezig is. De Turkse regering heeft daarop besloten de Duitse ambassadeur te ontbieden, meldden diplomatieke bronnen aan de persbureaus Reuters en AFP. Volgens het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken is het gebaar niet zomaar aan te merken als extremistisch, en is juist de reactie van de Duitse regering 'xenofoob'.

Supporters verweren zich

Update | 5 juli, 9:45u: Een groep fanatieke Turkse supporters heeft op X een oproep geplaatst om zaterdag tijdens de kwartfinale massaal de controversiële wolvengroet uit te brengen. Hiermee reageren zij op de ontstane ophef rond het gebaar van Demiral, dat volgens hen 'een nationaal symbool van het Turk zijn' is. De supporters vragen zoveel mogelijk mensen om mee te doen.
De Turkse bond laat donderdagavond weten dat er niets waar zou zijn van de berichtgeving rond de schorsing van de verdediger. Demiral kan zaterdag gewoon spelen, klinkt het. Turkse media berichten dat president Recep Tayyip Erdogan zaterdag de wedstrijd tegen Nederland bij zal wonen. Hij heeft hiervoor zijn diplomatieke plannen in Azerbaidzjan afgezegd.

Schorsing definitief

Update II | 5 juli, 12:50u: de UEFA heeft Merih Demiral definitief geschorst voor de wedstrijd tegen Nederland en een eventuele halve finale. Daarmee komt een einde aan de onzekerheid die was ontstaan nadat de Turkse bond de Duitse berichtgeving over de schorsing betichtte. De voetbalbond die het EK organiseert stelt vrijdag dat het onderzoek naar de wolvengroet van de verdediger is afgerond en dat de schorsing staat.

Indeleiderstrui.nl

Net binnen

Populair nieuws

F1Maximaal.nl

Laatste reacties