Turkse held in opspraak: juichgebaar na doelpunten in verschillende landen verboden

Sportnieuws
woensdag, 03 juli 2024 om 11:35
copyright proshots 25663668
Merih Demiral kroonde zich dinsdagavond tot held van Turkije. De verdediger scoorde niet een, maar tweemaal en stelde daarmee een kwartfinaleplek op het EK veilig voor zijn land. Toch is de stemming rond het optreden van Demiral niet alleen maar lyrisch. Een social media-post met een foto van zijn juichgebaar, nota bene geplaatst door de verdediger zelf, zorgt voor commotie omdat Demiral de zogenoemde wolvengroet brengt. Die is in sommige Europese landen zelfs verboden, maar in Duitsland niet.
Het gebaar dat Demiral na beide doelpunten maakte wordt gelieerd aan de Grijze Wolven, een ultranationalistische groepering die via zijn connectie met de Turkse Partij van de Nationalistische Beweging (MHP) het label extreemrechts meekrijgt. De Duitse journalist Eren Güvercin richtte zich op X tot de toernooiorganisatie om het gebaar aan de kaak te stellen:

Leidenschaftliches Spiel von Österreich und Türkei. So sehr ich mich über den Sieg der Türkei freue, kann ich dazu nicht schweigen: Der Torschütze beider Tore für die Türkei zeigt den Gruß der rechtsextremen Grauen Wölfe auf dem Platz. Wird es da eine Sperre geben @UEFAcom_de?

Image
9.7K
Reply

Madimak

De foto van Demirals juichen verscheen niet alleen op de accounts van skeptici als Güvercin, maar ook op de X-pagina van Demiral zelf. Een indicatie dat de verdediger zijn juichgebaar niet zomaar uitvoerde en ongetwijfeld goed van de betekenis op de hoogte zal zijn. Een andere Duitse twitteraar met Turkse achtergrond (zie onder; niet de oud-spits van Fortuna Sittard, red.) verwijst in een tweet over het gebaar naar de gedenkdag van Madimak, ook wel het bloedbad van Sivas genoemd. Hierbij werden verschillende deelnemers aan een cultureel festival om het leven gebracht. De meesten van hen waren Alevieten, een religieuze minderheidsgroepering in Turkije. In 1997 werd een groep islamitische extremisten voor de aanslag veroordeeld.

Tweet not found

The embedded tweet could not be found…

Dezelfde dag

Het teken van de Grijze Wolven wordt geassocieerd met de 'slachters van Sivas', de mensen die Madimak op hun geweten hebben. Of Demiral óók volledig doelbewust naar dit bloedbad verwees, is zonder nadere reactie van de speler moeilijk vast te stellen. Wel is het een gegeven dat Oostenrijk-Turkije op dezelfde dag (2 juli) plaatsvond. Dat maakt opzet uiterst waarschijnlijk.
De wolvengroet is in onder meer Frankrijk en Oostenrijk verboden, maar in Duitsland niet. Het is nu de vraag of de UEFA in de aanloop naar Nederland-Turkije op het voorval zal reageren.
Update | 3 juli, 11:35u: de UEFA heeft inmiddels aangegeven dat het een onderzoek naar de juichgebaren van Demiral is gestart.

Indeleiderstrui.nl

Net binnen

Populair nieuws

F1Maximaal.nl

Laatste reacties