Slachtofferorganisaties willen Nederlandse beachvolleyballer van Olympische Spelen weren

Sportnieuws
vrijdag, 05 juli 2024 om 12:45
copyright proshots 949661
Internationale organisaties die zich bekommeren om de belangen van slachtoffers in zedenzaken willen beachvolleyballer Steven van de Velde (29) weren van de Olympische Spelen. Dat is te lezen in een statement dat in handen is van dagblad Trouw. Van de Velde is een aantal jaar terug veroordeeld omdat hij seks had gehad met een meisje van twaalf jaar oud. De organisaties die zich uitspreken menen dat er voor verleden zedendelinquenten geen plek hoort te zijn op het grootste sportevenement ter wereld.
Het zedendelict vond in 2014 plaats toen Van de Velde online contact had gehad met een meisje uit Engeland. De beachvolleyballer besloot het meisje op te zoeken, en erkende later dat hij van haar leeftijd afwist. De Engelse rechtbank veroordeelde hem tot vier jaar cel, voor seks met een minderjarige. In Nederland kwam hij vervroegd vrij omdat er in ons rechtelijke kader sprake was van ontucht, waar een kortere straf op staat.

Gezamenlijk statement

Van de Velde speelt op het zand samen met Matthew Immers en hoopt deze zomer zijn debuut op de Spelen te maken. De internationale organisaties Sport & Rights Alliance, Kyniska Advocacy en The Army of Survivors willen daar een stokje voor steken, en hebben het Internationaal Olympisch Comité (IOC) opgeroepen om de beachvolleyballer te weren. 'Wij zijn er absoluut niet tegen dat sport een rol speelt in de rehabilitatie van daders, alleen vinden wij het meest prestigieuze sportpodium ter wereld daar niet geschikt voor', leest hun gezamenlijke statement.

'Grootste fout'

De NOC*NSF en de Nevobo, de Nederlandse volleybalbond, stellen dat zij achter hun sporter staan en geen reden zien om zijn deelname te blokkeren. Van de Velde heeft zijn straf uitgezeten en volgens deskundigen is er geen sprake van recidivegevaar. Van de Velde zelf noemde de daad waarvoor hij veroordeeld is in 2018 'de grootste fout van zijn leven'. Hij beseft zich dat wat hij toen gedaan heeft nog vaker dan eens zal worden opgerakeld, maar heeft het daar wel lastig mee.

Indeleiderstrui.nl

Net binnen

Populair nieuws

F1Maximaal.nl

Laatste reacties