Federer, Nadal of Djokovic. Wie is de beste mannelijke tennisser aller tijden (G.O.A.T.)?

Federer, Nadal of Djokovic. Wie is de beste mannelijke tennisser aller tijden (G.O.A.T.)?

Bekend als ‘The Big 3’ hebben Federer, Nadal en Djokovic samen 62 van de laatste 77 Grand Slam finales gewonnen (80%). Bij elkaar wonnen ze 281 titels en verzamelden ruim 410 Miljoen dollar aan prijzengeld. Maar welke tennisser is ‘The Greatest of All time’ (G.O.A.T)?

Om antwoord op deze vraag te kunnen geven moeten we weten welke factoren een belangrijke rol spelen om bekroond te worden tot ‘The GOAT’. Moet dit puur worden gebaseerd op meeste Grand Slam titels? Algemene loopbaanstatistieken? Of zijn er nog andere variabelen waar rekening mee moet worden gehouden zoals reputatie, impact op tennis, sympathie, dominantie op verschillende ondergronden of het niveau van de concurrentie tijdens de tijdperken? Hieronder zullen we voor elk van ‘The Big 3’ aankaarten waarom hij kan worden beschouwd als ‘The GOAT’.

Roger Federer

Er zijn twee verschillende soorten perspectieven om de beste tennisser aller tijden aan te kunnen wijzen. Aan de ene kant gaat het er niet om wat je hebt gewonnen, maar hoe je het hebt gewonnen, terwijl statistieken aan de andere kant het belangrijkste zijn. Als het gaat om het eerstgenoemde heeft Roger Federer de grootste kans om ‘The GOAT’ van het mannentennis te zijn. Federer is wereldwijd niet alleen de bekendste naam als het gaat om tennissers, qua empathie en reputatie wint hij het ook van Nadal en Djokovic doordat hij al 19 opeenvolgende jaren is verkozen tot favoriete speler bij de fans. Daarnaast heeft Federer de sport tennis sinds 1990 een commerciële boost gegeven door de vele reclames waarin hij werd gezien en de wereldwijde herkenning. Terwijl zijn statistieken niet meer record houdend zijn, zijn deze nog steeds fenomenaal met 20 Grand Slam titels, 103 ATP titels en 237 achtereenvolgende weken nummer één van de wereld geweest te zijn.

Novak Djokovic

De redenen om Djokovic als ‘GOAT’ aan te wijzen zijn het tegenovergestelde van die van Roger Federer. Hij heeft nooit een populariteitsprijs gewonnen bij de fans, maar statistisch gezien is Djokovic de beste tennisser aller tijden. Djokovic heeft 87 ATP titels gewonnen waarvan 20 Grand Slam titels, 5 ATP Finals titels en een record van 38 ATP Masters titels. Hij is de enige speler die al de 9 Masters toernooien heeft gewonnen, daarnaast heeft hij ook het record van meest aantal achtereenvolgende weken nummer 1 van de wereld te zijn met 373 weken. Tenslotte heeft Novak Djokovic de beste onderlinge resultaten tegen de andere ‘Big 3’ tennissers. Djokovic heeft 50 keer tegen Federer gespeeld waarvan hij er 27 won en 23 verloor. Tegen Nadal won Djokovic 30 keer en hij verloor er 29 van de 59 ontmoetingen.

Rafael Nadal

Als het bij Djokovic gaat om wat hij heeft gewonnen en bij Federer om hoe hij het heeft gewonnen zit Nadal daar precies tussenin. Nadal heeft meer populariteit dan Djokovic, maar minder dan Federer. Hij heeft betere statistieken dan Federer, maar niet zo goed als die van Djokovic. De grootste reden om Rafael Nadal ‘The GOAT’ te noemen is dat hij het record heeft van 22 gewonnen Grand Slams. Daarnaast kampte Nadal vaak met blessures tijdens zijn carrière waardoor dit er misschien nog meer hadden kunnen zijn. Nadal heeft namelijk ook de beste statistiek voor aantal gewonnen finales. Van de 130 finales die hij speelde in ATP-toernooien won hij er 92 (71%). Djokovic won er 87 van de 125 (69%) en Federer won 103 van zijn 157 gespeelde finales in ATP-toernooien (66%).

Conclusie

Aangezien er geen concrete prestatie is wat je moet hebben behaald om ‘The GOAT’ genoemd te mogen worden kunnen Federer, Djokovic en Nadal alledrie deze titel krijgen afhankelijk van het perspectief waaruit wordt beoordeeld. Als het gaat om reputatie en impact op het tennis in het algemeen is Federer ‘The GOAT’, wanneer statistieken zoals meeste titels en onderlinge resultaten het belangrijkste is mag Djokovic ‘The GOAT’ worden genoemd en als de meeste Grand Slam titels de grootste factor is gaat de titel ‘GOAT’ naar Nadal.

Wimbledon 2022

Als Nadal erin slaagt om zijn derde opeenvolgende Grand Slam van dit jaar te winnen door Wimbledon op zijn naam te schrijven komt hij daarmee op 23 gewonnen Grand Slams. Dit zou een gigantische stap zijn richting het worden van 'The GOAT'. De wedkantoren geven de winst op Wimbledon voor Nadal een odd van 5.00. Mocht Djokovic erin slagen om Wimbledon te winnen dan zou hij daarmee op 21 gewonnen Grand Slams komen wat hem weer een stap dichter bij de titel 'GOAT' zal brengen. De bookies achten de kans zeer groot dat Djokovic Wimbledon zal winnen en geven zijn winst een odd van 1.57.

Zet in bij Bet365 en ontvang een welkomstbonus van 100 euro.

Pak nu een bonus tot wel €250 aan free bets bij Circus!

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Meer tips ontvangen? Volg ons ook op Facebook, Twitter of Instagram.