Oranjecamping keert terug voor het EK in Duitsland en wordt groter dan ooit

Oranjecamping keert terug voor het EK in Duitsland en wordt groter dan ooit

De Oranjecamping keert weer terug voor het EK voetbal van 2024 in Duitsland. Het Nederlands elftal wist zich zaterdagavond definitief te plaatsen, wat betekent dat na jaren van afwezigheid De Oranjecamping weer terugkeert. Ofwel waren we er niet bij, of het toernooi werd georganiseerd op een locatie waar kamperen niet mogelijk was.

'We wilden al heel lang weer zo'n meereizend circus opzetten en zijn heel blij dat het nu lukt. Het is een mega-project, maar we hebben er veel zin in,' zegt Marc Nipius van Tribe Company, het bedrijf achter de 'Camping van Oranje' aan De Telegraaf.

Op dit moment is het alleen nog niet duidelijk waar Oranje zal spelen. Voor de knock-outfase geldt zelfs dat dit pas enkele dagen van tevoren bekend wordt. 'We zijn in gesprek met alle speelsteden. Die zijn er wel blij mee, want je ontzorgt hen ook. Zij zien ook wel dat de hotels vol gaan lopen. Dus we hebben een longlist met locaties. Daar zit een oud vliegveld tussen, een voormalige paardenrenbaan, een weiland, een sportcomplex. We zorgen dat we bij elke stad ergens terecht kunnen.'

In 2004 werd het initiatief voor De Oranjecamping voor het eerst ingezet, toen het EK mannenvoetbal plaatsvond in Portugal. Dit bleek een succes en twee jaar later werd ook tijdens het WK in Duitsland de camping neergezet. Weer twee jaar later werd de grootste Oranjecamping neergezet in Zwitserland en Oostenrijk. Toen zagen meer dan 5.500 fans hoe Nederland domineerde in de groepsfase.

Oranjecamping werd steeds minder populair

In 2014 werd de stekker eruit getrokken. De reden hiervoor was dat de boekingen tegenvielen voor de camping. Het toernooi werd georganiseerd in Brazilië, wat ervoor zorgde dat veel kampeerfans afhaakten. Vervolgens plaatste Oranje zich een aantal jaar niet voor een eindtoernooi en in 2021 speelde Nederland zijn groepswedstrijden in Amsterdam. Ook in Qatar tijdens het WK van 2022 was het niet mogelijk om een camping op te zetten, al streken er wel fans neer in een containerdorp nabij Doha.

Hoeveel het allemaal gaat kosten, is nog niet bekend. Het is wel al duidelijk dat het niet alleen een kampeerplek wordt. Fans kunnen rekenen op eetgelegenheden, artiesten, grote schermen om de wedstrijd te zien en een feestje vooraf. 'We denken dat veel fans zonder kaartje komen, die zo de hele sfeer kunnen meemaken. En dan, daags na de wedstrijd, een beetje brak naar huis.'

Meer tips ontvangen? Volg ons ook op Facebook, Twitter, Instagram of Telegram.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties