Oranje verslaat Roemenië en is na zestien jaar weer kwarfinalist op het EK

Sportnieuws
dinsdag, 02 juli 2024 om 19:55
copyright proshots 25661625
Nederland heeft zich met een overtuigende 3-0 overwinning in de achtste finales van het EK tegen Roemenië geplaatst voor de kwartfinales. Cody Gakpo en Donyell Malen blonken uit aan de kant van Oranje, dat eigenlijk nog meer doelpunten had moeten maken.
Ronald Koeman zorgde voor een verrassing in zijn opstelling door Steven Bergwijn de voorkeur te geven boven Donyell Malen en Jeremie Frimpong. In het eerste kwartier moest het Nederlands elftal echter terug. De Roemenen begonnen sterk, zetten hoog druk en Oranje had daar moeite mee. Toen de Roemeense druk afnam, sloeg Gakpo echter direct toe. De linksbuiten schoot knap binnen in de korte hoek: 1-0.
Voor Gakpo was dit al zijn derde doelpunt dit EK en het deed de wedstrijd volledig kantelen. Nederland domineerde plotseling en de 2-0 hing in de lucht. Stefan de Vrij kopte na een hoekschop tegen de zijkant van het doel en Dumfries zag zijn pass naar Memphis nog net onderschept worden. Het spel was eenrichtingsverkeer, vooral via de rechterkant. Kort voor rust zette Dumfries opnieuw goed door en legde terug op Xavi Simons, maar diens schot ging voorlangs.

Malen maakt indruk bij invalbeurt

Halverwege moest Bergwijn vanwege fysieke klachten worden vervangen door Donyell Malen, maar Oranje ging op dezelfde voet verder. Malen en Gakpo slaagden er niet in om uit een klutssituatie te scoren, terwijl Van Dijk uit een hoekschop de buitenkant van de paal raakte. Gakpo had pech met een schot na een dribbelactie en werd later ook nog eens teruggefloten voor buitenspel, na een VAR-interventie.
Daardoor bleef de tweede goal uit. Koeman bracht Micky van de Ven en Joey Veerman voor Nathan Aké en Jerdy Schouten. Veerman kreeg snel een grote kans, maar schoot net naast. Roemenië bleef overeind, zij het zonder gevaarlijk te worden. Intussen kreeg Nederland steeds meer ruimte.
De beslissing viel uiteindelijk na 83 minuten. Gakpo hield de bal binnen en legde terug op Malen, die van dichtbij scoorde: 2-0. In de slotminuten kregen Wout Weghorst en Daley Blind nog speeltijd, maar het slotakkoord was voor Malen, die in de counter nogmaals toesloeg: 3-0.
Nederland herstelt zich hiermee van de nederlaag tegen Oostenrijk en tankt vertrouwen voor de kwartfinale, waarin een confrontatie wacht met Oostenrijk of Turkije, afhankelijk van de uitkomst van hun wedstrijd later op dinsdag.

Indeleiderstrui.nl

Net binnen

Populair nieuws

F1Maximaal.nl

Laatste reacties