Norris is Verstappen te snel af en pakt poleposition in Spanje

Sportnieuws
zaterdag, 22 juni 2024 om 17:00
copyright proshots 25563872
Lando Norris pakt de poleposition voor de Grand Prix van Spanje en deed dat door een fantastische ronde te klokken in de laatste fase van Q3. Max Verstappen leek op de koers van de poleposition te liggen, maar de Brit was twintig duizendsten sneller. Teamgenoot Oscar Piastri maakte een uitstapje naast de baan en vergooide zijn kwalificatie daar. Ferrari leek het goed voor elkaar te hebben, maar moet genoegen nemen met de derde startrij.
Na de derde vrije training was het al duidelijk dat de kwalificatie best wel spannend kon worden. Ferrari, McLaren en Red Bull zaten binnen een tiende van elkaar. Het duurde echter even voordat we de drie genoemde teams op de baan zagen. Sauber was als eerste op de baan te vinden, waarna het ronde de twaalfde minuut op de klok opeens druk werd. Bijna alle teams gingen het circuit op, waardoor er filevorming in de pitstraat ontstond. Een gaatje vinden voor de eerste run werd direct al moeilijk. Thuisheld Sainz werd in ieder geval met veel gejuich en een luid applaus verwelkomd.
Sergio Pérez was ondertussen bezig met een snelle ronde, en teamgenoot Verstappen ook. De Mexicaan was in de eerste sector echter langzamer dan Alexander Albon, en dat betekende ook dat Verstappen er moeiteloos twee tienden onder dook. De drievoudig wereldkampioen klokte niet veel later een ronde van 1:12,306, waarmee hij zeven tienden sneller was dan Lewis Hamilton. Norris kwam veel dichterbij, de Brit was slechts 80 duizendsten langzamer dan Verstappen. Pérez sloot aan op de vijfde tijd, terwijl de Ferrari-coureurs bezig waren om de snelste tijd van de Nederlander af te pakken.
Het verschil was echter niet groot, Leclerc was een halve tiende sneller dan Verstappen, Sainz was langzamer dan de Red Bull-coureur. Verstappen ging dan ook naar binnen om een nieuwe set banden aan zijn tweede run te beginnen. De collega's van Visa Cash App RB hadden het niet makkelijk, Yuki Tsunoda sprong naar slechts de zestiende tijd, Daniel Ricciardo kon er niet meer van maken dan P18. In de slotfase van Q1 verrasten de Sauber-coureurs door de top tien in te schieten, en nam Hamilton de eerste tijd over. Ook Alpine wist door te gaan naar Q2.

Verstappen toont spierballen

Lance Stroll was ongetwijfeld niet helemaal tevreden met zijn rondes in Q1, hij werd namelijk gehinderd door een Williams. In Q2 was hij als een van de eerste rijders op de baan te vinden, net als Pérez en de heren van Alpine. Met nog tien minuten op de klok stond Verstappen nog te wachten in de pitstraat. De Red Bull-coureur uit Mexico was bezig met een paarse ronde, maar raakte een paarse middensector kwijt aan Pierre Gasly, die naar de snelste tijd schoot. Sainz en Piastri waren vervolgens de coureurs die weer snelle waren. Verstappen was onderweg met een snelle ronde.
Norris was twee duizendsten sneller dan Sainz, maar Verstappen kwam op dat moment over de finish en wist twee tienden sneller te zijn. Sainz vulde op dat moment de top drie aan, Leclerc was weer naar binnen gegaan. Pérez, die eerder in Q2 zijn ronde had gezet, stond ook weer binnen. Het is duidelijk dat hij nog een keer naar buiten moest, hij was namelijk al gezakt naar de achtste plek in de tijdentabel. Hamilton baalde van zijn ronde, hij klaagde over de banden en wist niet verder te komen dan P13. Ook Mercedes moest nog aan het werk dus.
Gasly en Ocon lagen op de koers om door te gaan naar Q2, met nog drie minuten op de klok stonden de Fransmannen namelijk op P7 en P10. Bottas en Zhou wisten eerder een tijd in de top tien te klokken, maar lagen er inmiddels alweer buiten. Beide Sauber-coureurs besloten de handdoek nog niet in de ring te gooien, al leverden hun laatste pogingen geen verbeteringen op. Hamilton verbeterde wel, hij wist in de laatste minuut te profiteren van de evoluerende baan en schoot naar de tweede tijd. Pérez verbeterde ook zijn tijd en pakte de zevende tijd.

Norris slaat toe in zenuwslopende slotfase

Zodra de lampen op groen gingen voor Q3 ging Pérez op pad om een ronde op de tijdentabel te laten noteren. De heren van Ferrari en McLaren volgden niet veel later. De Mexicaan was dan ook de eerste die bezig ging met een snelle run en deed dat op gebruikte banden. Verstappen ging ondertussen ook aan de gang en was alleen in de eerste sector al twee tienden sneller dan zijn teamgenoot. Sainz was echter nog sneller dan de Nederlander. Ze stonden allebei op nieuwe banden.
Sainz kon in de tweede sector niet tippen aan Verstappen, en in de derde uiteindelijk ook niet. Ondanks zijn sterke begin van de ronde liet hij twee tienden liggen ten opzichte van Verstappen. Norris pakte in zijn run de snelste middensector, maar liet ook in de eerste en derde sector tijd liggen. De Brit kwam iets meer dan een tiende tekort. Mercedes deed een poging om Verstappen en Norris bij te benen, wat niet helemaal lukte. Hamilton en Russell sloten aan op P3 en P4.
Het was in ieder geval duidelijk dat de strijd nog niet gestreden was. In de laatste twee minuten begonnen de baantemperaturen weer te stijgen, en dat maakte het nog spannender. Verstappen kreeg te horen via de boordradio dat hij het uitstekend deed in de derde sector, en daar zou dus de sleutel voor de poleposition liggen. Verstappen begon zijn laatste run perfect met een beetje hulp van Pérez, die hem een tow gaf. Sainz en Leclerc zaten er al een tiende onder. Piastri vergooide het toen hij naast de baan raakte in bochten 11 en 12. Norris leverde uiteindelijk dé verrassing en schoot naar pole.

Uitslag kwalificatie Grand Prix van Spanje 2024

F1 Maximaal ©
Profiteer van een free bet tot wel €100,- om onder andere in te kunnen zetten op het EK voetbal! Voor nieuwe spelers, 24+. Lees de voorwaarden.

Indeleiderstrui.nl

Net binnen

Populair nieuws

F1Maximaal.nl

Laatste reacties