Update | IOC blokkeert Olympische deelname van topgolfer

Sportnieuws
woensdag, 10 juli 2024 om 11:45
copyright proshots 4367762
De soap rond de Olympische deelname van de Nederlandse topgolfer Joost Luiten zet zich voort. Luiten dacht zijn deelname onlangs veilig te stellen aan de hand van een kort geding tegen sportkoepel NOC*NSF, maar heeft nu vernomen dat het IOC weigert hem een startbewijs te geven.
De 38-jarige golfer, tweevoudig winnaar van de KLM Open, betwistte de aanvullende eisen die NOC*NSF had gesteld voor zijn kwalificatie. Voor die tijd meende hij dat hij al rechtmatig geplaatst was voor Parijs. De rechter in Arnhem gaf Luiten gelijk, waarbij werd bepaald dat hij met terugwerkende kracht voldeed aan de nationale kwalificatie-eisen die eind vorig jaar waren versoepeld. 'Ik heb op alle fronten gewonnen,' vertelde Luiten aan het ANP, opgelucht over de uitkomst.

Inschrijving bij IGF

Het geschil draaide om de inschrijving van Luiten bij de Internationale Golf Federatie (IGF) vóór een specifieke deadline die door NOC*NSF was gesteld. Een dwangsom van 50.000 euro hing boven zijn hoofd als hij niet op tijd zou zijn aangemeld. NOC*NSF verklaarde dat ze deze inschrijving zouden regelen zodra bevestiging van de IGF was ontvangen.
Volgens NOC*NSF werden de versoepelde voorwaarden niet met terugwerkende kracht toegepast, wat betekende dat eerdere prestaties niet meetelden voor kwalificatie, een punt dat de rechter anders beoordeelde in het voordeel van Luiten.

Luiten deed in 2016 al mee aan de Spelen

Golf maakte in 2016 na 112 jaar zijn terugkeer naar de Olympische Spelen, waar Luiten destijds in Rio de Janeiro ook aan deelnam. In 2021 miste hij echter de Spelen in Tokio vanwege een soortgelijk geschil over aanvullende kwalificatie-eisen van NOC*NSF. Nu krijgt hij alsnog de kans om voor de tweede keer deel te nemen, met de Spelen die op 26 juli van start gaan in Parijs.

Update: IOC ligt dwars

Update | 10 juli, 11:40u: Het IOC (Internationaal Olympisch Comité) blokkeert alsnog Joost Luitens deelname. In de periode dat de golfer in de clinch lag met het NOC*NSF, heeft de organisator van de Spelen al een startbewijs aan een andere golfer gegeven. Het IGF heeft bij het IOC geopperd om het deelnemersveld vanwege deze uitzonderlijke situatie iets uit te breiden, maar daar wil de organisatie niet aan.
Joost Luiten is boos, en overweegt als laatste redmiddel naar het CAS (het internationale gerechtshof voor sportzaken) te stappen. 'Iedereen verschuilt zich achter elkaar', hekelt de golfer het politieke spelletje van de bestuurders. 'Ik zie geen eerlijk spel van het IOC'.

Indeleiderstrui.nl

Net binnen

Populair nieuws

F1Maximaal.nl

Laatste reacties