'Mislintat kan Ajax miljoenen kosten aan ontslagvergoeding, misgelopen sponsorgeld en minder transferinkomsten'

'Mislintat kan Ajax miljoenen kosten aan ontslagvergoeding, misgelopen sponsorgeld en minder transferinkomsten'

Het vrije snelle ontslag van directeur voetbalzaken Sven Mislintat 'kan Ajax miljoenen kosten' aan een mogelijke ontslagvergoeding, misgelopen sponsorgeld en minder transferinkomsten. Dat schrijft RTL Z dinsdagmiddag in een analyse over de huidige situatie bij de Amsterdamse club.

Mislintat, die in mei voor drie jaar tekende bij Ajax, werd zondag ontslagen bij Ajax en als reden gaf Ajax op dat het ging om een 'gebrek aan een breed draagvlak binnen de organisatie'. Het is volgens RTL Z onbekend of Mislintat een afkoopsom heeft meegekregen. 'We doen geen verdere mededelingen', zegt een woordvoerder van de club tegen het medium.

Naar de inmiddels vertrokken Mislintat loopt nog wel een onderzoek. Hij zou namelijk bij de transfer van Borna Sosa aan belangenverstrengeling hebben gedaan. Op de slotdag wisselde de Kroatische linksback van zaakwaarnemer en juist zijn nieuwe zaakwaarnemer zou aandelen hebben in het privébedrijf van Mislintat. RTL Z schrijft nu dat het voor Ajax belangrijk is dat er op dit gebied snel duidelijkheid komt. 'Mislintat alsnog ontslaan op staande voet kan niet, maar als hij fout gehandeld heeft, heeft dat mogelijk wel invloed op een eventuele afkoopsom.'

Dalende transferinkomsten bij Ajax

Mislintat kocht in de afgelopen transferperiode voor 115 miljoen euro aan nieuwe spelers en RTL Z merkt op dat het de vraag is hoeveel de gekochte spelers nu nog waard zijn. Meerdere aankopen zitten op de bank en het is daarbij de vraag of - wanneer zij verkocht worden - Ajax daarvoor het aankoopbedrag of meer geld voor krijgt.

Bob van Oosterhout, oprichter van sportmarketingbureau Triple Double dat diverse profclubs en spelers op commercieel vlak begeleidt, geeft aan: 'Ik hoor kenners zeggen dat het door Ajax betaalde transferbedrag voor sommige spelers gezien de kwaliteiten wel aan de hoge kant was.' RTL Z concludeert: 'Grote kans dus dat de club op toekomstige verkopen verlies maakt, wat de club miljoenen kan kosten. Daarmee is de erfenis van Mislintat financieel nog lang voelbaar.'

Haken sponsoren af bij Ajax?

Ten derde is er het gevaar van mogelijk afhakende sponsoren, zo schrijft RTL Z. De kans dat Ajax opnieuw deelname aan de Champions League misloopt, is groot. De nummers een en twee van de Eredivisie gaan direct de Champions League, terwijl de nummer drie voorrondes mag spelen. Ajax staat nu veertiende.

'In grote sponsorcontracten zijn vaak prestatieovereenkomsten opgenomen. Het is logisch dat Ajax in de Champions League interessanter is dan Ajax in de Europa League of Conference League. Waarschijnlijk loopt de club dit seizoen dus wel sponsorgeld mis', denkt Van Oosterhout.

Daarnaast speelt ook het wangedrag van de supporters mee, zo weet Van Oosterhout. 'De beelden van die rellen gaat de hele wereld over. Geen enkele sponsor zit op dit soort ongein te wachten. Je associeert je met een sport vanwege de positieve aspecten. Niet vanwege jonge gasten in hoodies en zonnebrillen die de boel saboteren en vernielen en vanwege vaders met huilende kinderen die het stadion verlaten. Ik spreek bedrijven en ondernemers die zeggen, geef mijn portie maar aan fikkie.'

Meer tips ontvangen? Volg ons ook op Facebook, Twitter, Instagram of Telegram.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties