Max Verstappen toont zijn klasse en wint Grand Prix van Spanje 2024

Sportnieuws
zondag, 23 juni 2024 om 16:34
copyright proshots 25574598
Max Verstappen heeft de Grand Prix van Spanje 2024 gewonnen. Het werd een spannende strijd om de overwinning, maar de Nederlander wist toch als eerste over de streep te komen. Lando Norris streed hard om de overwinning bij Verstappen weg te houden, maar kreeg het ondanks zijn ongelooflijke pace toch niet voor elkaar. Mercedes kende een goede dag in Barcelona. Lewis Hamilton maakte het podium compleet.
Toen de lampen uitgingen waren zowel Verstappen als Norris goed weg, maar Verstappen wist net te profiteren van een fractie betere reactietijd en zat al naast Norris op het rechte stuk naar de eerste bocht. De McLaren-coureur probeerde de deur dicht te gooien, maar dat lukte hem niet. Het was echter Russell die buitenom ging en de leiding nam, waardoor Norris opgesloten zat en moest afzakken om een crash te voorkomen. De Brit kreeg op eens zijn 39-jarige landgenoot Hamilton in zijn spiegels, want die zat al achter hem en probeerde zich op te lijnen om erlangs te glippen.
Pérez zat ondertussen in het gedrang van het middenveld en werd ingehaald door Nico Hülkenberg, die een erg goede start kende. Vooraan was Verstappen bezig om de leiding te pakken. Hij zat binnen zeven tienden van de Mercedes-coureur en moest er werk van maken, zo kreeg hij te horen op de boordradio. De Nederlander aarzelde geen moment en dook ernaast en ging er voorbij. Verstappen zette de Brit vrijwel direct op negen tienden om snel richting het gat te gaan waardoor Russell buiten DRS zou komen. De inhaalactie leverde uiteraard veel gejuich op van het publiek, dat van de gevechten in de eerste ronden genoot.
Bij de Ferrari's wat ook wat gebeurd bij de start, Leclerc klaagde namelijk op de radio dat Sainz te dichtbij was gekomen, terwijl Sainz het tegenovergestelde meldde aan zijn engineer. De Spanjaard was zijn teamgenoot gepasseerd in de openingsfase, en dat stond Leclerc niet aan. Vooraan was Verstappen bezig om weg te rijden bij Russell, al werd het gat ongeveer iets meer dan een seconde. Norris zette aan om de Mercedes-coureur terug te pakken, maar het gat bleef nog negen tienden. Hij had toch echt meer nodig om een inhaalactie in te zetten.

Verstappen rijdt weg ondanks momentje in bocht 7

Na elf ronden op de teller begon Verstappen uit te lopen, het verschil was 2,5 seconden en de Nederlander leek zich op zijn gemak te voelen. Russell meldde dat hij al heel hard aan het pushen was, en of dat gunstig was voor de bandenslijtage was nog maar de vraag. Norris erachter zat nog altijd binnen DRS, maar viel niet aan. De eerste pitstops vanuit het achterveld waren al een feit, waarbij Zhou, Tsunoda en Magnussen de overstap maakten naar de mediumband. Pérez ging in de veertiende ronde naar binnen en was de eerste coureur van de topteams die dus een pitstop maakte.
De Mexicaan haalde een ronde eerder Hülkenberg in, en kwam ook weer voor de neus van de Duitser op de baan. Pérez bleef op de softs rijden. In de oren van Norris klonk ook een verzoek om naar binnen te komen voor een undercut om Russell in te halen. De McLaren-coureur liet weten dat hij vastzat en liet weten dat hij wilde dat het team wat moest verzinnen om hem daar weg te krijgen. Verstappen had een momentje in bocht zeven, maar liep ondertussen een halve seconde uit. Russell besloot echter naar binnen te gaan, vermoedelijk om de plannen van McLaren te dwarsbomen.
Dat plan werkte echter niet echt, Russell had een erg slechte pitstop en kwam net voor de neus van Carlos Sainz terecht op P8. De Spanjaard zat hem direct op de hielen om toe te slaan. Norris had ondertussen een erg goede pace in vrije lucht, maar vroeg zijn team om hem nog niet te laten stoppen. Verstappen ging echter wel naar binnen, en daarmee gaf hij de leiding uit handen. Verstappen ging naar de mediumband met een stop van 1,9 seconden en kwam op 6,5 seconden achter Norris weer op het asfalt terecht. Achter hem waren Sainz en Hamilton aan het vechten, en niet zo'n beetje ook.

Verhitte strijd tussen Sainz en de man die zijn stoeltje krijgt

Hamilton was echter niet van plan om het erbij te laten en probeerde het nogmaals, wat een verhitte strijd tussen beide coureurs opleverde. Hamilton dook er aan de binnenkant langs, waarna Sainz aan de buitenkant probeerde terug te komen, maar daarbij raakten ze elkaar. Verstappen was onderweg naar voren en klom de top drie in nadat Piastri niet echt moeite deed om hem achter zich te houden. McLaren had een nieuw plan in gedachten en liet Norris in ronde 24 binnenkomen om naar de mediums te wisselen. Interessante strategie, aangezien Norris erg snel was op de harde band tijdens de longruns op vrijdag.
Leclerc ging hierdoor aan de leiding, met Verstappen op 3,5 seconden achter hem. Het duurde niet lang voordat Ferrari Leclerc naar binnenhaalde, en Verstappen dus de leiding weer overnam. Norris was duidelijk rap op zijn gele banden, maar moest Sainz nog voorbij. De Spanjaard kreeg echter net te horen dat Hamilton geen straf zou krijgen, dus de vraag was hoe lastig zijn oud-teamgenoot het hem zou maken. Het antwoord was uiteindelijk: totaal niet, want Norris had duidelijk de overspeed. Norris had even wat vrije lucht richting Hamilton, waar hij nog twee seconden achter zat. Met zijn tempo klopte hij al snel op de deur van zijn landgenoot.
Nadat Norris Hamilton inhaalde kon hij door naar Russell, maar dat ging niet zo makkelijk als gehoopt. De twee Britten gingen zij aan zij door de bochten, en uiteindelijk won Norris de strijd. De Mercedes-coureur was echter niet van plan om op te geven, hij probeerde dicht bij hem te blijven. Dit was gunstig voor Verstappen, die 9,2 seconden voor Norris reed. Russell was echter genoodzaakt om de strijd te staken toen hij naar binnen werd geroepen door zijn team. Norris kwam ondertussen met rasse schreden dichter bij Verstappen, het gat was binnen een paar ronden naar acht seconden gegaan.

Norris wordt groter in Verstappens spiegels

De jonge Brit was erg snel en kwam dan ook snel dicht bij Verstappen. De drievoudig wereldkampioen zat immers ook in verkeer, maar verloor per ronde alsnog best veel tijd ten opzichte van Norris. Met nog 22 ronden te gaan was de voorsprong slechts 4,2 seconden. De Nederlander heeft echter nog een set nieuwe zachte banden over, en de kans dat Norris een eenstopper ging doen begon kleiner te worden. Verstappen kwam niet veel later dan ook binnen om die band op te halen en daarop de race uit te rijden. Mocht Norris wel de race uit gaan rijden op de mediumband, moest Verstappen binnen twintig ronden zo'n achttien seconden dichtrijden.
De McLaren-pitmuur vroeg of het hem zou lukken om Hamilton opnieuw in te halen als hij binnen zou komen, waarop Norris eerst vol vertrouwen antwoordde dat hem dat zou lukken, maar later twijfelde hij toch. Norris besloot echter wel te gaan pitten, waardoor Verstappen weer aan de leiding ging. Leclerc volgde, de Ferrari-coureur ging ook naar softs. De stop van Norris was echter niet vlekkeloos, waardoor hij tijd verloor. Hij kwam voor de neus van Russell terecht, en wist daar ook te blijven. Het gat tussen hem en Verstappen was op dat moment acht seconden.
Race-ingenieur Gianpiero Lambiase meldde aan zijn coureur dat Norris alles aan het geven was en dus totaal niet aan bandenmanagement deed, wat wellicht gunstig was voor de drievoudig wereldkampioen. Mercedes liet ondertussen Hamilton Russell passeren zodat de 39-jarige een poging kon doen om dichter bij Norris te komen. Het gat tussen Norris en Verstappen stabiliseerde en bleef zo ongeveer 5,2 seconden met nog tien ronden te gaan.

Snaarstrak tempo van Verstappen leidt hem naar de zege

In de laatste vijf ronden schommelde het gat tussen de 4,3 en 4,4 seconden en leek Verstappen zijn voet steevast op het gaspedaal te hebben liggen. Zijn pace was snaarstrak, en Norris liep ook niet echt meer in. De Brit deed er echter wel alles aan om de afstand tussen hem en de leider van de race te verkleinen, maar met nog drie ronden te gaan werd de kans op de zege voor hem steeds kleiner. Het werd echter wel steeds spannender, want het gat werd uiteindelijk wel kleiner dan drie seconden. Verstappen was flink aan het trappen om die marge te behouden. Bij het ingaan van de laatste ronde was Verstappen er alsnog 2,5 seconden voor, en dus behield hij de leiding tot de vlag.
F1 Maximaal ©

Indeleiderstrui.nl

Net binnen

Populair nieuws

F1Maximaal.nl

Laatste reacties