Marko haalt nog eens uit naar mondige Norris: 'Als iemand over de grens ging...'

Sportnieuws
dinsdag, 02 juli 2024 om 11:30
lando norris
Het had voor Red Bull Racing een groot feestje moeten worden op het thuiscircuit. De Red Bull Ring werd gekenmerkt door een zee aan oranje, met Max Verstappen op poleposition na een dominante kwalificatie. Uiteindelijk ging het bergafwaarts in de tweede helft van de race, volgde er contact met Lando Norris, en ging George Russell er met de hoofdprijs vandoor. Red Bull-adviseur Helmut Marko blikt terug op het veelbesproken weekend.
'De hitte was extreem, zowel qua temperatuur als op het circuit zelf', opent Marko, met een verwijzing naar het harde duel tussen de snelste twee coureurs van het moment. 'Het was heel intens. Het is fijn dat het inmiddels wat afgekoeld is.' De 81-jarige wordt er door Knut Okresek op gewezen dat Marko afgelopen week nog zijn hoop uitsprak dat Mercedes punten weg zou houden bij de concurrentie, waarmee momenteel vooral op Norris gedoeld wordt. 'Dat klopt. Een overwinning zou natuurlijk beter geweest zijn', beseft Marko.

Nog altijd op voorsprong

De talent scout van Red Bull weet wel dat Red Bull in de kampioenschappen alsnog goede punten deed. 'We hebben onze voorsprong uitgebreid in zowel het coureurskampioenschap als bij de constructeurs. Dit was het beste alternatief.' Marko heeft het dan wel over de voorsprong op huidige nummer twee Ferrari, aangezien McLaren wel degelijk meer punten pakte dan Red Bull, net als Mercedes. De Duitse fabrikant staat op enorme achterstand van Red Bull, terwijl McLaren dankzij de zwakkere seizoenstart ook nog 87 punten achter Red Bull staat, en eerst het gat van 23 punten op Ferrari moet dichten.

Radiorumoer

Vervolgens gaat het over hét duel. Norris en Verstappen hadden het zo'n tien ronden lang met elkaar aan de stok, waarna het gevecht in tranen eindigde; vooral voor Norris, die tijdens de race al erg vocaal was, en na afloop stevig uithaalde naar Verstappen. 'Het was belachelijk hoe hij zich gedroeg, op de radio', zegt Marko. 'Dit soort dingen gebeuren echter, en ik zou het zelf afdoen als een race-incident. Als iemand over de grens ging, was het Norris wel.' De Oostenrijker geeft daarmee duidelijk aan dat hij het niet eens is met de tiensecondenstraf van Verstappen, die hem overigens geen plekje in de eindklassering kostte.
Speelt het gebrek aan ervaring Norris dan parten? 'Absoluut', reageert Marko. 'De opmerkingen van Norris dat Max zich zou moeten verontschuldigen zijn niet erg zinvol, maar ze zullen wel wat afspreken om het uit te praten. Normaal vliegen ze samen terug, maar dit keer vlogen ze apart terug, dus Max had een rustige vlucht', lacht Marko.

Foutenfestival

Marko weet dat Red Bull meer heeft om te bestuderen dan alleen het duel met Norris, aangezien Verstappen zeer kritisch was op zijn team vanwege onder andere de strategie en de slechte pitstops. 'Een wielmoer zat vast, maar dat kan gebeuren. We hebben meer dan vijftig pitstops rond de twee seconden gemaakt, en soms waren die bepalend voor de overwinning. Ik wil dus niet met de vinger wijzen, want dit kan gebeuren', laat de Oostenrijker optekenen, die Verstappen vervolgens ook nog een zeldzame fout zag maken. 'Max reed op een set gebruikte banden, en had opeens geen grip. Hij ging niet van het circuit af, hij verloor alleen wat tijd met dat moment.'
©F1Maximaal

Indeleiderstrui.nl

Net binnen

Populair nieuws

F1Maximaal.nl

Laatste reacties