KNVB gaat experimenteren met omroepberichten bij VAR-beslissingen

Sportnieuws
dinsdag, 25 juni 2024 om 13:50
copyright proshots 25578674
De KNVB gaat in 2024/2025 experimenteren met omroepberichten bij VAR-beslissingen. Scheidsrechters gaan in het KNVB-bekertoernooi een korte uitleg geven bij de keuze om (bijvoorbeeld) een strafschop toe te kennen, en deze uitleg zal zowel voor toeschouwers als voor tv-kijkers hoorbaar zijn. Het experiment komt niet uit de lucht vallen: op het voorbije WK voor vrouwen en het WK voor clubteams (2023) werd er ook al met expliciete toelichtingen gewerkt.
Discussies over VAR-beslissingen zijn al een tijdje onlosmakelijk verbonden aan de voetbalsport, en de ergernis van voetbalsupporters is merkbaar als discutabele keuzes nauwelijks of niet door de scheidsrechter worden toegekend. De KNVB springt op deze tendens in door met zogenoemde 'on field-announcements' te gaan testen.

Pionieren in de beker

De tests gaan gelden voor het TOTO KNVB-bekertoernooi (dus [nog] niet de Eredivisie), en zullen na afloop van het seizoen ook weer geëvalueerd worden. De voetbalbond staat niet alleen in deze ontwikkeling, want ook in de Amerikaanse MLS is men al met de omroepberichten begonnen. Verschillende topcompetities buigen zich over de kwestie en zouden op korte termijn zomaar met hun eigen tests kunnen komen.

Andere wijzigingen

De KNVB komt nog met twee andere wijzigingen over de brug. Met ingang van komend seizoen blijven de stadionklokken na de negentigste minuut doorlopen, zodat de toeschouwers duidelijker in de gaten hebben hoe ver de blessuretijd gevorderd is. Verder wordt de regel die het doorvoeren van een extra wissel bij hoofdletsel toestaat permanent.

Indeleiderstrui.nl

Net binnen

Populair nieuws

F1Maximaal.nl

Laatste reacties