Italië plaatst zich met gelijkspel voor EK maar moet vrezen voor pot 4 tijdens loting

Italië plaatst zich met gelijkspel voor EK maar moet vrezen voor pot 4 tijdens loting

Italië heeft zich geplaatst voor het EK voetbal volgend jaar in Duitsland. Het ging maandagavond niet gemakkelijk, maar dat doet niets af aan de vreugde. De Italianen hadden genoeg aan een gelijkspel tegen Oekraïne, en dat lukte. In Leverkusen kwamen beide landen niet tot scoren.

Als Oekraïne de wedstrijd had gewonnen, zouden ze zich rechtstreeks hebben geplaatst voor het EK, waardoor Italië naar de play-offs zou moeten. Dat scenario deed zich niet voor, hoewel het in blessuretijd even die kant op leek te gaan. Mykhajlo Moedryk werd onderuit gehaald in het strafschopgebied, en het leek erop dat Oekraïne een strafschop zou krijgen. Dat gebeurde uiteindelijk niet, waardoor Italië de kans krijgt om volgend jaar hun titel te verdedigen.

Bondscoach Luciano Spaletti is vanzelfsprekend opgelucht na het gelijkspel in Leverkusen. 'Het belangrijkste is gedaan,' zei Spalletti na de wedstrijd tegen RAI Sport. 'We speelden een goede wedstrijd; in de eerste helft waren er veel kansen om het resultaat veilig te stellen.' Doelpunten vielen echter niet, wat voor spanning zorgde in de slotfase. 'De wedstrijd werd erg fysiek en ging in de eindfase niet meer om voetbal. We wilden blijven aanvallen, maar Oekraïne heeft een goed team en bracht ons bijna in de problemen,' aldus de keuzeheer.

Engeland speelt gelijk tegen Noord-Macedonië

In dezelfde poule speelde het al geplaatste Engeland tegen Noord-Macedonië. Om zeker te zijn van een plek in pot 1 tijdens de loting van het EK moesten de Engelsen minstens een punt pakken. Vlak voor rust kreeg Noord-Macedonië een strafschop wegens een handsbal van Rico Lewis. Enis Bardhi miste in eerste instantie, maar in de rebound was het wel raak. Om dat ene puntje alsnog veilig te stellen, werd na rust Harry Kane ingebracht. Kane bleek echter niet nodig, want Jani Atanasov kopte de bal in zijn eigen doel. Hiermee werd ook de eindstand bepaald, en dat betekent dat Engeland in pot 1 zit tijdens de EK-loting.

Italië bevindt zich virtueel, net als Oranje, in pot 3 tijdens de loting van het EK. Er is echter kans dat Italië naar pot 4 zakt. Dit gebeurt als Kroatië dinsdagavond wint van Armenië. In dat geval neemt Kroatië de plek van Italië in pot 3 over.

Virtuele potindeling

  • Pot 1: Duitsland*, Portugal*, Engeland*, Spanje*, België*, Frankrijk*
  • Pot 2: Denemarken*, Turkije*, Hongarije*, Roemenië*, Albanië*, Oostenrijk*
  • Pot 3: Schotland*, Nederland*, Tsjechië*, Slovenië*, Italië*, Slowakije*
  • Pot 4: Kroatië, Servië*, Zwitserland*, drie play-offwinnaars   

    * = zeker van EK-deelname
Meer tips ontvangen? Volg ons ook op Facebook, Twitter, Instagram of Telegram.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties