­čÄąHorrorbeeld K├╝ng beklijft: Was doorrijden 'veerkrachtig' of totaal onverantwoord?

­čÄąHorrorbeeld K├╝ng beklijft: Was doorrijden 'veerkrachtig' of totaal onverantwoord?

Stefan K├╝ng kwam tijdens het EK tijdrijden hard ten val in de laatste kilometers. De Zwitser bleef hangen aan een dranghek en sloeg tegen de grond. Na verder onderzoek blijkt dat K├╝ng een hersenschudding heeft opgelopen, evenals een gebroken jukbeen en breuken in de hand.

Het zag er na zijn val meteen niet goed uit, 'King Küng' zat onder het bloed en ook zijn helm was flink beschadigd. De Zwitser kon wel weer op de fiets stappen en reed de tijdrit bedekt onder het bloed uit. Voor de val was hij op weg naar een tweede of derde plek. Het verschil tussen Küng en Wout van Aert was bij de voorlaatste tijdsmeting verwaasloosbaar. Uiteindelijke eindigde de renner van Groupama-FDJ als elfde, maar dat zal hem na afloop wel het minste hebben geïnteresseerd.

De 29-jarige K├╝ng wist in zijn carri├Ęre al twee keer Europees kampioen tijdrijden te worden. Dit jaar was de Zwitser onderweg naar weer een goede klassering. Swiss Cycling laat weten dat het naar omstandigheden goed gaat met de Zwitser. Er is op korte termijn geen operatie nodig. Zodra K├╝ng terug is gekeerd in Zwitserland, zullen verdere onderzoeken uitgevoerd worden. Oorspronkelijk zou K├╝ng ook nog de gemixte ploegentijdrit op donderdag rijden. De jonge Fabio Christen zal zijn vervanger zijn op dit onderdeel.

Uiteraard blijven de horrorbeelden van K├╝ng niet onbesproken. De Zwitser reed door, maar deed dat dus met flinke schade. 'Renners zijn sterk veerkrachtig', schrijft Tao Geoghegan Hart op Instagram. 'Maar kunnen we renners soms ook tegen zichzelf beschermen? Ik geloof erin dat de UCI reeds aanwezige technologie moet gebruiken in helmen, waarbij vanuit de teamwagen via data meteen kan worden gezien wat de impact van een crash is geweest. Kan de renner door of moet hij of zij worden gestopt? Effecten van een hersenschudding komen zelden direct en de consequenties zijn serieus. Als een renner doorgaat, brengt hij zichzelf en anderen in gevaar.'

Meer tips ontvangen? Volg ons ook op Facebook, Twitter, Instagram of Telegram.
Lees meer over:
Sportnieuws Wielrennen nieuws

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties