Franse renner met podiumervaring in de Tour stopt ermee: nog één jaartje

Sportnieuws
vrijdag, 21 juni 2024 om 16:40
copyright proshots 25332901
Romain Bardet stopt in de zomer van 2025 als professioneel wielrenner. De Fransman van Team dsm-Firmenich Post NL laat via zijn ploeg weten dat hij na het Critérium du Dauphiné zijn fiets aan de haak hangt. Dat betekent dat hij op 29 juni ook aan zijn laatste Tour de France begint.
Bardet, die een aflopend contract had bij de Nederlandse formatie, zal in 2025 nog een half jaar op de weg te zien zijn. Daarin gaat hij de Giro d'Italia als laatste grote ronde rijden. In de tweede helft van volgend jaar zal hij gaan gravelen, met het WK in Nice als doel. 'Hij is een boegbeeld van de sport en een renner die wereldwijd geliefd is door de fans', kondigt Team dsm-firmenich PostNL in eerste instantie dus een contractverlenging van een jaar aan.

Podiumervaring

Na 2025 zit het er echter op voor de klimmer, die al sinds 2012 meeloopt en bij zijn vorige ploeg AG2R twee keer podium reed in de Tour de France, in 2016 en 2017. Hij reed vele ereplaatsen bij elkaar in grote eendagskoersen en won etappes in de Tour en de Vuelta a España. 'Volgens zijn ploegmaten zijn het zijn professionaliteit, enthousiasme en oprechte vriendelijkheid die hem zo speciaal maken', klinkt het vol lof.
'Ik heb ontzettend genoten van mijn tijd bij het team tot dusver, dus voor mij was het een hersenkraker om ofwel met ze door te gaan, of mijn carrière voorgoed te beëindigen. Ik ben heel dankbaar voor de relatie die ik heb met alle teamleden en voor het geloof en vertrouwen van het management. Eerst wist ik niet zeker of ik wel door wilde blijven fietsen, maar ik heb nog steeds het gevoel dat ik wat kan toevoegen en goede resultaten kan najagen met het team. Dus ik ben blij dat we samen nog een nieuw jaar ingaan om iets speciaals neer te zetten', aldus Bardet over zijn besluit.

Waarom de Dauphiné?

'Ik heb er altijd van gedroomd om op deze manier mijn carrière te beëindigen. Ook in 2025 ga ik er samen met het team weer helemaal voor', belooft hij dan. Bardet wil in de Giro nog een rit winnen, waarmee hij in alle drie de grote rondes een etappe zou hebben op z'n palmares. 'Tegelijkertijd wil ik ook graag iets terugdoen voor het team en ze helpen met het behalen van hun doelen voor het eindklassement. De Dauphiné, mijn favoriete koers op de kalender, zal mijn laatste race op de weg zijn. Deze koers is gemaakt voor klimmers en dichtbij huis voor mij. Het zijn de wegen waar ik veel op train, dus er is geen betere plek om afscheid te neme dan hier.'

Overgang naar gravel

Dat hij vervolgens de gravelfiets pakt, mag een kleine verrassing heten. 'Het zal een hele overgang voor me zijn, maar ik ga mijn best doen in een aantal wereldbekerwedstrijden en hoop het ook goed te doen bij het WK in Nice in 2025.' Hoofdcoach Rudi Kemna is blij dat Bardet z'n carrière bij hen beëindigt. 'Hij is een op en top professional die altijd alles overheeft voor de sport en energie geeft aan zijn ploeggenoten. We hebben Romain bij onze ploeg niet alleen fantastisch zien presteren op de fiets, maar hij heeft ook laten zien dat hij een enorme passie heeft om zijn omgeving te helpen. Op een wijze en rustige manier bleek hij een gids en mentor voor de jonge opkomende klassementsrenners. We zijn enthousiast dat we met hem kunnen blijven werken in zijn laatste jaar op de weg en we hem kunnen ondersteunen bij zijn nieuwe uitdaging in het gravelen.'
©In De Leiderstrui
Pak 50 of 100x je inzet als Nederland scoort tegen Frankrijk! Voor nieuwe spelers, 24+. Lees de voorwaarden.

Indeleiderstrui.nl

Net binnen

Populair nieuws

F1Maximaal.nl

Laatste reacties