EK 2024 | Onrust rond EK-voortzetting Servië na onderling treffen Kroatië en Albanië

Sportnieuws
donderdag, 20 juni 2024 om 15:25
copyright proshots 25523856
Het is onrustig rond de EK-campagne van Servië, dat op het moment van schrijven (donderdagmiddag) in München aantreedt tegen Slovenië. Dat duel wordt dus gewoon nog afgewerkt, maar het is de vraag of en hoe de Serven vervolgens nog aan zullen treden tegen Denemarken. Reden is het onderlinge treffen tussen Kroatië en Albanië (woensdag, 2-2), dat werd ontsierd door spreekkoren vanaf de tribunes. Supporters van beide landen zouden tijdens de wedstrijd de 'dood van de Serviër' hebben geproclameerd.
Jovan Surbatovic, de algemeen secretaris van de Servische voetbalbond, heeft op een Servische omroep woedend verhaald over de kreten die tijdens Kroatië-Albanië vanaf de tribunes klonken. 'Dood, dood, dood de Serviër', zouden supporters van beide landen hebben uitgeroepen. In theorie had het woensdag ook uiterst onrustig kunnen worden (en blijven) als een van beide Balkanlanden van het andere had gewonnen, maar omdat het laat gelijk werd kon de negatieve energie van de supporters zich nog meer richting een derde speler kanaliseren.

Gespannen verhoudingen

De diplomatieke relatie tussen Kroatië en Servië is al jarenlang enorm gespannen, en dat is nog zacht uitgedrukt. Exact hetzelfde geldt voor de band tussen Kroatië en Albanië. Cruciaal is de politieke status van Kosovo, dat door beide landen die woensdag speelden als onafhankelijk wordt erkend. Een journalist uit Kosovo is inmiddels door de UEFA van het EK geweerd omdat hij de Servische fans poogde te provoceren. De Servische bond heeft ook al een geldboete gehad, omdat supporters van het land zich op hun beurt weer chauvinistisch en racistisch hadden uitgelaten over de status van Kosovo.

Dreigement

Surbatovic zit na de wedstrijd van woensdag echter vooral in zijn maag met de taferelen tijdens Kroatië-Albanië. Hij dreigt om niet verder te spelen als de UEFA niet met een reactie op de spreekkoren komt: 'Wij werden gestraft voor individuele gevallen en onze fans gedroegen zich veel beter dan de anderen. Wat daar is gebeurd is schandalig en we zullen de UEFA om sancties vragen, zelfs als dat betekent dat we mogelijk niet verder zullen spelen'.
Pak 50 of 100x je inzet als Nederland scoort tegen Frankrijk! Voor nieuwe spelers, 24+. Lees de voorwaarden.

Indeleiderstrui.nl

Net binnen

Populair nieuws

F1Maximaal.nl

Laatste reacties