EK 2024 | Fysiotherapeut over herstel Mbappé: 'Cruciaal dat er niet geopereerd hoeft te worden'

Sportnieuws
dinsdag, 18 juni 2024 om 15:45
mbappe neus
Er zijn grote twijfels rond de verdere inzetbaarheid van Kylian Mbappé tijdens (de groepsfase van) het EK 2024. De Franse voetbalbond wil zijn kaarten zo lang mogelijk op tafel houden, in de (Franse) media staat er al een streep door de wedstrijd tegen Nederland. Maar hoe komen de medische details over op specialisten die van een afstandje meekijken? Leo Echteld, oud-fysiotherapeut van het Nederlands elftal, vertelt aan de NOS hoe hij tegen het herstel van de gehavende sterspeler aankijkt.
De snelheid waarmee Mbappé weer inzetbaar is, valt of staat met de vraag of een operatie noodzakelijk is, betoogt Echteld. 'Was dat het geval geweest, dan is op korte termijn spelen onmogelijk omdat de wond na de operatie eerst moet helen. Dat kost te veel tijd en dan was het einde toernooi geweest'. Philippe Diallo, de voorzitter van de Franse voetbalbond, bevestigde al dat die operatie er (nog) niet hoeft te komen.

Bijkomende schade

De medische staf van de Fransen zal de komende dagen moeten monitoren of de ontstane schade van het neusgebied voldoende heelt zonder al te veel zwelling. Echteld noemt ook dat er altijd naar de bijkomende schade van een hersenschudding gekeken kan worden. Daar lijkt bij Mbappé verder geen sprake van. Een masker dragen tijdens de wedstrijd is wennen, maar dat zal de aanvaller er op zichzelf niet van weerhouden om zijn rentree te maken.

Andere maskers

Maskers in de voetballerij komen vaker voor, ook bij steraanvallers. Het bekendste is waarschijnlijk dat van Napoli-spits Victor Osimhen, die na een oogkasblessure een masker bleef dragen omdat het hem een gevoel van veiligheid gaf. Bij keepers komt het een stuk vaker voor, zie bijvoorbeeld Petr Cech of meer recentelijk RKC-doelman Etienne Vaessen.

Indeleiderstrui.nl

Net binnen

Populair nieuws

F1Maximaal.nl

Laatste reacties