Waarom Lamine Yamal dinsdagavond geschiedenis schreef op het EK

Sportnieuws
woensdag, 10 juli 2024 om 9:45
lamine yamal
Lamine Yamal is de jongste speler ooit in een halve finale van een WK of EK. Op dinsdagavond stond de zestienjarige Spanjaard aan de aftrap tegen Frankrijk, waarmee hij Pelé voorbijstreeft; die was op het WK van 1958 17 jaar en 244 dagen oud. Een ander opmerkelijk feit is dat Yamals vader jonger is dan een van zijn teamgenoten.
Tegen Frankrijk vormde Yamal samen met Jesus Navas (gewisseld na een blessure, red.) de rechterflank van het Spaanse team. Met 16 jaar en 362 dagen is hij nu de jongste, terwijl Navas met 38 jaar en 231 dagen de oudste veldspeler ooit in een WK- of EK-halve finale is. Yamals vader, die 34 jaar oud is, werd op jonge leeftijd vader van de getalenteerde voetballer.

Jongste doelpuntenmaker

Dit EK heeft Yamal zo meerdere leeftijdsrecords gebroken. Zaterdag viert hij zijn zeventiende verjaardag, een dag voor de finale. Wat dat betreft heeft de vleugelspeler zijn eerste doelpunt op dit kampioenschap nét op tijd gemaakt: Yamal is nu namelijk de eerste en enige voetballer die op zestienjarige leeftijd scoort op een EK. Johan Vonlanthen was in 2004 18 jaar en 141 dagen toen hij namens Zwitserland scoorde tegen Frankrijk. Had hij alleen in de finale gescoord, dan had hij het record op 17 jaar en 1 dag gezet.

Yamal maakte nog huiswerk op het EK

Yamal heeft zelfs zijn huiswerk meegenomen naar het EK. 'Ik volg online lessen en dat gaat goed. Ik hoop dat de leraar mij een beetje gunt,' zei hij eerder tijdens het toernooi tegen AS. De leraar heeft inderdaad een uitzondering gemaakt, want hij heeft zijn examens gehaald, ondanks het studeren tussen wedstrijden en trainingen door.
Yamal en Jesus Navas schelen 22 jaar in leeftijd. Als Spanje tegen Portugal had gespeeld, zou het leeftijdsverschil met de Portugese verdediger Pepe zelfs nog groter zijn geweest. Pepe werd echter uitgeschakeld in de kwartfinales van het EK tegen Frankrijk. Bij de Fransen zit Olivier Giroud (37) in de selectie, die ook ouder is dan Yamals vader.

Indeleiderstrui.nl

Net binnen

Populair nieuws

F1Maximaal.nl

Laatste reacties