EK 2024 | Britse omroep wil geen excuses aanbieden voor luchtige Ronaldo-grap

Sportnieuws
dinsdag, 09 juli 2024 om 16:20
copyright proshots 25656794
Een penalty missen, in tranen uitbarsten, een tweede kans krijgen en dan tóch weer aanleggen. De EK-avond van Cristiano Ronaldo kende maandag meer dalen en dan pieken, en toch lachte de wandelende voetballegende nog maar eens het laatst. In de buitenlandse media gaat het in de nasleep van Portugal-Slovenië dan ook vooral over één man: 'Misstiano Penaldo' (update: later in dit artikel meer, red.). Hoe vergevingsgezind zijn toonaangevende kranten na zijn gemiste kans om de wedstrijd te beslissen?
Na het WK 2022 weet elke kandidaat-bondscoach van Portugal dat één handeling zijn positie in gevaar kan brengen: Ronaldo wisselen. Tegen Georgië (2-0 verlies) bleven alleen CR7 en de keeper (de uitblinkende Diogo Costa, red.) staan, en ook tegen Slovenië bouwde Roberto Martínez op de gedoodverfde sterspeler.

Tragisch scenario

Ronaldo wilde weer ontzettend graag, maar was ongelukkig in zijn balaannames en had zijn kenmerkende vrije trappen ook niet meer in huis. Toen hij in de verlenging dan eindelijk mocht aanleggen van elf meter en belangrijk kon zijn, gebeurde er iets zeldzaams: Ronaldo miste. De spits huilde tranen met tuiten en leek even ontroostbaar. Toch was hij tijdens de penaltyserie de eerste die weer achter de bal ging staan. Hoe tragisch had het kunnen eindigen als zijn bal wat minder ver in de hoek was gemikt. Het vervolg is echter bekend: Diogo Costa kroonde zich tot penaltykiller, Portugal gaat door.

Vrede met het lot

'De vrede met het lot is hersteld', schrijft de Portugese sportkrant A Bola, dat nochtans kritisch is op de overdadige invloed van Ronaldo. Het elftal lijkt te lijden onder de spanning van de sterspeler, zo leest het, en als het niet loopt moeten anderen (bijvoorbeeld Vitinha) het veld ruimen. De krant verwijst ook naar de tranen na afloop van de wedstrijd tegen Marokko op het WK. Ook toen kon de gretige 39-jarige zijn emoties niet onder controle houden.
'Cristiano Ronaldo heeft nu acht opeenvolgende wedstrijden in grote toernooien niet gescoord', benadrukt O Jogo. Record is milder, en stelt dat de aanvaller zich wel herstelde na een moment dat 'catastrofaal' had kunnen blijken. Eensgezind zijn de media over de man die de wedstrijd écht besliste. En dat was voor de verandering niet Ronaldo.

Update: BBC weigert excuses voor woordspeling

Update | 9 juli, 16:10u: De woordspeling 'Misstiano Penaldo' werd getoond door de Britse BBC tijdens een herhaling van de door Ronaldo gemiste strafschop. Deze luchtig bedoelde woordgrap leidde online tot kritiek, omdat de omroep de Portugese superster daarmee belachelijk zou maken. Oud-voetballer John Terry vond dit ook en noemde de benaming op Instagram een 'schande'.
De BBC meent dat het niets verkeerd heeft gedaan en heeft het over een woordspeling, 'wat we ook eens deden bij analysegrafieken bij Match Of The Day'. De omroep respecteert en accepteert de kritiek, maar vindt excuses niet nodig.

Indeleiderstrui.nl

Net binnen

Populair nieuws

F1Maximaal.nl

Laatste reacties