Carlos Sainz vertrekt bij Ferrari; team komt in Barcelona met officiële verklaring

Sportnieuws
vrijdag, 21 juni 2024 om 9:40
copyright proshots 22387598
Carlos Sainz heeft zijn keuze gemaakt tussen Williams en Audi, nu nog bekend als Stake. Later vandaag zal in Barcelona bekend worden gemaakt dat de Spanjaard vanaf 2025 voor Williams uitkomt, zo heeft F1Maximaal.nl uit betrouwbare bron vernomen op het Circuit de Barcelona-Catalunya. Williams-teambaas James Vowles gaf eerder al openlijk aan dat Sainz bovenaan zijn wensenlijstje staat, en Sainz heeft via het tekenen van een contract nu ook zijn vertrouwen in Williams bevestigd. De huidige Ferrari-coureur zou naar verluidt een contract van twee jaar met een optie op nog twee jaar extra getekend hebben.
Vowles is overtuigd van het toekomstpotentieel van Williams, en dat zou voor Sainz de doorslag gegeven hebben. Het alternatief, Stake, staat momenteel laatste in het constructeurskampioenschap, en Audi waarschuwde eerder al dat het in 2026 nog niet vooraan mee zal kunnen doen, en dat het hoopt om vanaf 2027 competitief te zijn. Sainz viert deze zomer zijn 30e verjaardag, en zal dus liever niet tekenen voor een team dat nog jaren nodig heeft voordat het competitief is.

Exit Sargeant, groen licht voor Antonelli?

Sinds Vowles aangesteld werd als teambaas van Williams, heeft de jongste teambaas in de Formule 1 hard gesleuteld aan een team voor de toekomst. Alexander Albon verbond zijn eigen toekomst al aan het Britse team voor de lange termijn, en sprak daarmee zijn vertrouwen uit in het plan van Vowles. Met Sainz als teamgenoot beschikt Sainz over de sterkste line-up in een lange tijd. Het nieuws is ook de definitieve bevestiging dat Logan Sargeant in 2026 niet meer voor Williams uit zal komen.
De Amerikaan reageerde op donderdag nog fel op de vraag of het verlagen van de leeftijdslimiet betekent dat het einde voor hem in zicht komt. Dankzij de regelwijziging mag Andrea Kimi Antonelli al voor zijn achttiende verjaardag, op 25 augustus, in de Formule 1 uitkomen. Dat kan mogelijk gaan om enkele vrijdagtrainingen, om hem voor te bereiden op een later Formule 1-debuut, maar nu het zeker is dat Sargeant zijn stoeltje na dit seizoen verliest, kan Williams Antonelli mogelijk al in Oostenrijk inzetten, volgende week. Antonelli lijkt af te stevenen op een 2025-stoeltje bij Mercedes, en Mercedes heeft er dus baat bij dat Antonelli zoveel mogelijk meters maakt.

Contract Sainz met opties

De contractdetails van Sainz bij Williams zijn nog niet geheel duidelijk, maar het zou gaan om een vierjarige deal, waarbij de laatste twee jaar van het contract ervan afhankelijk zijn of Williams in 2026 bepaalde prestaties behaalt. Daarmee zou Vowles zijn vertrouwen in het toekomstplan in Williams duidelijk geuit hebben, omdat Sainz na 2026 kan vertrekken, als Williams dan niet goed genoeg presteert onder het nieuwe reglement. Ook na 2027 zou Williams bepaalde mijlpalen moeten behalen, anders mag Sainz vertrekken, waardoor hij dan alsnog naar bijvoorbeeld Audi kan gaan, als de Duitse constructeur het goed doet.
Vowles wist onder meer een aanpassing in het financiële reglement voor elkaar te boksen, waardoor kleine teams nu extra budget krijgen om de infrastructuur van het team te verbeteren. Deze infrastructuur is nu een zwak punt bij Williams. Voor andere kleine teams is het lastiger om van deze regelwijziging te profiteren, omdat ze sowieso al meer moeite hebben om het volledige budget te vinden. Daarnaast zet Williams in op de power unit van Mercedes.

Mercedes-motor

De verwachting is dat er in 2026 grote verschillen zullen zijn tussen de prestaties van de verschillende krachtbronnen, waardoor het net als in 2014 bepalend wordt om de juiste motor te hebben. Volgens verschillende geruchten zou Mercedes het motorisch gezien wederom zeer goed voor elkaar hebben. Toto Wolff en George Russell gaven eerder ook al aan dat zij vertrouwen in de motor hebben. Dat Albon en Sainz hun toekomst verbonden hebben aan Williams, is een verdere indicatie dat ook zij positieve geluiden gehoord hebben over de 2026-motor. Albon sprak dit dan ook uit ter verklaring van zijn contractverlenging.
F1 Maximaal ©
Profiteer van een free bet tot wel €100,- om onder andere in te kunnen zetten op het EK voetbal! Voor nieuwe spelers, 24+. Lees de voorwaarden.

Indeleiderstrui.nl

Net binnen

Populair nieuws

F1Maximaal.nl

Laatste reacties