'Als je toen had beweerd dat hij van onschatbare waarde zou worden voor Oranje was je keihard uitgelachen'

Sportnieuws
zaterdag, 22 juni 2024 om 9:30
copyright proshots 25464239
Wout Weghorst is de ideale pinchhitter voor het Nederlands elftal op het EK 2024, maar vrijwel niemand had eerder in zijn carrière verwacht dat hij het zo ver zou schoppen. Tien jaar geleden was de nu 31-jarige Weghorst namelijk nog bankzitter bij FC Emmen. Zijn voormalig coach en de spits die hem destijds naar de bank verdreef blikken in gesprek met het Noordhollands Dagblad terug op die tijd.
In het seizoen 2013/2014 speelde Weghorst nog in de Keuken Kampioen Divisie, waar hij toen als bankzitter goed was voor twaalf doelpunten in 34 wedstrijden. Hij moest echter voorrang verlenen aan Roland Bergkamp, neefje van icoon Dennis Bergkamp. Zijn toenmalig trainer Joop Gall had daar echter goede redenen voor, zo onthult hij meer dan tien jaar na dato.
'Toen Weghorst bij FC Emmen kwam, stapte hij net over uit de beloften en was hij nog lang niet zover in zijn ontwikkeling als Roland Bergkamp. Het was ook appels met peren vergelijken, want Bergkamp was meer een type kapstokspits, Weghorst een lopende spits die enorm geilde op doelpunten. In ons systeem had ik meer behoefte aan het eerste. Wout had drie, vier balcontacten nodig om een bal te kunnen controleren. Dat gold niet voor Bergkamp. Bergkamp liet ook anderen beter voetballen, meer dan Wout.'
Zijn grote concurrent Bergkamp werd dus meer potentie toegedicht, maar speelde het overgrote deel van zijn carrière op het tweede niveau van Nederland en is inmiddels gestopt, terwijl Weghorst in de Bundesliga en Premier League doelpunten gemaakt heeft en al 34 keer uitkwam voor Oranje. 'Ik vind het superknap hoever Wout het heeft geschopt. Daar heb ik niets anders dan respect voor', zo steekt Bergkamp zijn bewondering voor zijn voormalig collega en concurrent niet onder stoelen en banken.
Vrijwel niemand behalve Weghorst zelf had echter verwacht dat hij het zo ver zou schoppen. 'Als je in die tijd had beweerd dat hij nog eens naar Manchester United zou gaan en van onschatbare waarde zou worden voor het Nederlands elftal, had iedereen je keihard uitgelachen. Toen was het denk ik terecht dat ik erin stond, maar hij heeft zich daarna gewoon supergoed ontwikkeld', aldus Bergkamp.
Weghorst werd op het WK 2022 voor even de held van Oranje, toen hij vlak voor tijd twee keer scoorde in de kwartfinale tegen Argentinië. Ook afgelopen zondag tegen Polen was Weghorst de grote man, door koud in het veld de winnende te maken in de openingswedstrijd op het EK.
Pak 50 of 100x je inzet als Nederland scoort tegen Frankrijk! Voor nieuwe spelers, 24+. Lees de voorwaarden.

Indeleiderstrui.nl

Net binnen

Populair nieuws

F1Maximaal.nl

Laatste reacties